bilde

Enkle tips for lavere strømregning!

Med høyere strømpriser kan en kald høst og vinter koste deg mange tusenlapper i unødvendige strømutgifter.
I Norge går så mye som rundt 55 prosent av energien vi bruker til oppvarming, og rundt 20 prosent til varmt tappevann. Det er altså på oppvarming og varmtvann at de store mulighetene for å spare strøm ligger for de fleste. De siste 25 prosentene av strømbruken går til belysning og bruk av diverse elektriske apparater.
Norge har historisk sett hatt lave strømpriser sammenlignet med mange andre land. Dette er også en vesentlig årsak til at mange har valgt strøm til oppvarming av boligen. Når strømprisene skyter i været så blir det enda viktigere å se på løsninger som kan redusere strømforbruk til oppvarming, og å vurdere alternative varmeløsninger.
bilde
Noen smarte råd for lavere strømregning:
1. Bli bevisst på hva som bruker strøm
Tenk over hva som bruker mest strøm i boligen, og vurder først tiltak som ikke koster noe. Dersom en vet hva som trekker mest strøm i kWh så er det enklere å sette inn effektive tiltak.
  • Fyll vaskemaskin og oppvaskmaskiner før bruk
  • Tørk om mulig klær ute i stedet for å bruke tørketrommel
  • Slå av lys i rom som ikke er i bruk
  • Ikke varm opp rom unødvendig
  • Ikke luft med vinduer på gløtt
  • Ha gode rutiner for å spare på varmtvannet
2. Senk innetemperaturen
Som en tommelfingerregel kan en forvente å redusere energibruken til romoppvarming med omtrent 5 prosent for hver grad innetemperaturen senkes. Og når oppvarming er det vi brukes mest strøm på, så er dette et svært effektivt tiltak.
3. Spar på varmtvannet
Bruk av varmt tappevann er normalt det vi brukes nest mest strøm på. En kan spare mye bare ved å være bevist på at varmtvann ikke renner unødvendig. Dusjing og bruk av badekar er det som brukes mest strøm, og det er her en kan spare mest. Vurder antall dusjer, reduser tiden i dusjen, reduser vanntemperatur ved dusjing osv. Sparedusj og sparedyser på varmtvannskraner er smarte tiltak som reduserer strømbruk.
4. Styr strømbruken automatisk
Med varierende strømpriser og nye modeller for nettleie blir det mer aktuelt å vurdere smart strømstyring. Et smart strømstyringssystem skal kunne redusere strømbruk, gi lavere gjennomsnittlig effektbruk og styre strømbruken etter varierende strømpriser uten at det går ut over inneklima og komfort.
Dersom strømprisen er lavere på natta så vil et smart styringssystem eksempelvis kunne sørge for at elbilen lades opp på natta. Styringssystemet vil også kunne passe på at effekttoppene holdes lavest mulig, eksempelvis ved at strømbruk som ikke er nødvendig slås av på morgenen når flere skal dusje og når innetemperaturen økes fra nattsenking.
5. Velg energieffektiv belysning og elektrisk utstyr
Skift til LED- belysning overalt i huset dersom dette ikke allerede er utført. Velg mest mulig energieffektivt utstyr og maskiner når det kjøpes nytt (se etter beste energimerking). 
6. Bytt oppvarmingskilde
Ulike typer varmepumper er klimavennlige alternativ til direkte elektrisk oppvarming.
Dersom en ikke har mulighet til vannbåren varme så vil en luft-luft varmepumpe være en godt alternativ. Strømforbruk til romoppvarming bruker som et minimum å halveres med bruk av luft-luft varmepumpe. En luft-luft varmepumpe passer best i boliger med åpne planløsninger slik at varmen fordeler seg i oppvarmet areal.
Dersom en har en lukket rentbrennende vedovn så er vedfyring et godt alternativ, spesielt på de kaldeste dagene.
7. Vurder alternative strømavtaler
Det er i dag et stort utvalg av strømleverandører å velge mellom. Sjekk din strømavtale opp mot priser fra andre leverandører. Kanskje er det smart å bytte leverandør?