Energi til forandring!

Visste du at Enova hjelper deg med å ta energivalg som er gode å leve med? Du kan få støtte som vil gjøre boligen din enda bedre å leve i, og samtidig som du gjør en innsats for klimaet.

I hus bygd mellom 1960 og 1987 var enkle konstruksjoner langt viktigere enn å redusere varmetap da boligen de ble bygget.

Et resultat av det er at hus fra denne perioden har 3 ganger så høyt energibehov til oppvarming som dagens moderne boliger. Det er heldigvis mye du kan gjøre for å få et sunnere hjem og lavere energiutgifter. Best blir det når du kombinerer flere tiltak.

Aktuelle tiltak du kan gjøre dersom du har en bolig fra denne tiden er:

 • Etterisolere
  Kalde gulv, luftlekkasjer rundt dører og vinduer – og høye strømregninger. Dette er typisk for deg som bor i et hus bygget mellom 1960 og 1987.
  Vi anbefaler en løsning der det isoleres utvendig samtidig som det skiftes bordkledning. Etterisolering gir høyere temperaturer på overflater som vegger og vinduer, slik at du slipper kaldras. Da kan romtemperaturen senkes – uten at komforten gjør det.
 • Bytte til lavenergivinduer
  Gamle vinduer har stort varmetap. Selv om de ikke utgjør den største delen av fasaden, så kan de stå for opptil 40 % av varmetapet.
  Moderne lavenergivinduer er sikre i bruk og gir godt lys. I tillegg gjør de slutt på ubehagelig trekk og kaldras.
 • Balansert ventilasjon
  Ventilasjon er viktig for å sikre et godt inneklima. Den friske luften som kommer inn i huset ditt må varmes opp. Installerer du et balansert ventilasjonsanlegg, bruker du 80 prosent mindre energi til oppvarmingen av friskluften. Med på kjøpet får du et sunt inneklima uten kondens og fuktskader.
  Et moderne ventilasjonsanlegg overfører varmen fra avtrekksluften til den friske luften i en varmegjenvinner. Ventilasjonskanaler fordeler deretter den friske luften rundt i huset.
 • Installer varmestyringssystem
  Ta kontroll over energibruken din ved å installere et automatisk varmestyringssystem.
  Med dette kan du regulere og skru varmen av eller på, i stedet for å varme opp hele huset med samme temperatur døgnet rundt.

13.02.2017

20160810 200122


Tidligere innlegg